Vinlusens leverantörer

Cantine Statti

I över två tusen år har Kalabriens jordbrukshistoria varit förknippad med vinodling. Sedan 1700 har familjen Baron Statti ägt och brukat den femhundra hektar stora egendomen. Den stora variation av vinstockar har på senare år börjat uppskattas igen.
Statti-familjen har spelats en viktig roll för den kalabriska ekonomin och Alberto och Antonio Statti fortsätter  historien men alltid med en blick mot framtiden.

Viner från Cantine Statti: Arvino Rosso.

Webbsida: www.statti.com

 

Villagrande

Villagrande är historien om en familj. I början av 1700-talet gav biskopen i Catania familjen Nicolosi Asmundo uppgiften att vända Etna från ett ”hemskt och otrevligt ställe till en utsökt trädgård”.  Därefter hände det 1727, som i sagorna. Kejsaren Charles VI i Augsburg, Kung av Neapel, skänkte Don Carmelo Nicolosi  titeln Barone di Villagrande.
Det var först 1869 då Paolo Nicolosi byggde den nya källaren för vinframställning och förädling som de första vinerna togs fram. Innan dess, på Etna som i nästan hela Italien, gjordes vin genom att blanda alla druvor tillsammans utan någon skillnad av färg eller variation.
D.O.C. Etna grundades 1968 av Carlo Nicolosi Asmundo, oenolog och vintekniker vid Universitetet i Catania.

Viner från Villagrande: Etna Rosso.

Webbsida: www.villagrande.it

Aldo Clerico

Aldo Clerico grundades 2004 när Aldo bestämde sig för att tillämpa sina erfarenheter från att ha arbetat några år bland de mest prestigefyllda vingårdarna i Monforte d’Alba. Han tog över familjeföretaget, renoverar den gamla källaren och bygger en ny modern vinanläggning. Aldo är tredje generationen vinodlare.
Huvuddelen av odlingarna ligger i kommunen Monforte d’Alba, i Baroloområdet och, i mindre utsträckning, i Monchiero, produktionsområdet Dogliani.
Viner från Aldo Clerico: Aldo Clerico Barolo DOCG 2014.
Webbsida: www.aldoclerico.it

Dezzani

1934 grundade farfar Luigi Dezzani sin historiska vingård, på den tiden ägnad åt produktion och distribution av lokala druvor.
Nyckeln till framgångarna som han fick på 1970-80talen har varit entusiasm, och den har Louis fört vidare till sin son Romulus, som gjorde Dezzani känd inte bara i Piedmont utan i hela Italien.
Tredje generationen, Franca, Luigi och Giovanni, fortsätter sprida varumärket Dezzani och dess prestigefyllda viner.
Viner från Dezzani: Barbera d’Asti.
Webbsida: www.dezzani.it

Laurent Perraud

Familjen Perraud har odlat vin på denna egendom i 7 generationer, sedan Napoleons dagar. Egendomen består av 60 ha beläget runt staden Clisson i Loire. En stor fördel är den varierande jordmånen i vingården, lera-skiffer-gyttja. Familjen är medlemmar i Terra Vitis, Maine et Loire och följer dess regler för hållbar odling. Deras webbsida är www.terravitis.com.
Viner från Perraud: Domaine de la Vinconnière.
Webbsida: www.muscadet-perraud.com

Domaine Dominique et Janine Crochet

Vingården består av totalt 7 hektar, fördelat över byarna Bué, Crézancy, Verdigny och Sury en Vaux.
De har 4 hektar med Sauvignon blanc och 3 hektar med Pinot noir. Skötseln av vingårdar sker på traditionellt sätt, 1/3 av druvorna plockas för hand.
Viner från Domaine Dominique et Janine Crochet: Sancerre Blanc.
Webbsida: www.sancerre-dominique-crochet.com

Azienda Agricola Le Bertille

Intresset för vinodling började med att familjen köpte ett sommarhus i Montepulciano på 70-talet.
Två hektar mark med vinodling följde med gården och intresset för odlingen ökade år för år.
År 2001 köptes Casella Farm då dottern Olimpia kände att hon ville satsa på vinodlingen på riktigt. Idag har de hela 16 hektar med vinstockar. De odlar bara sorter traditionella för Montepulciano: Sangiovese, Colorino, Mmmolo och Ciliegiolo.
Viner från Azienda Agricola Le Bertille: Le Bertille. Vino Nobile di Montepulciano.
Webbsida: www.lebertille.com

Fattoria Poggio Capponi

Gården fanns redan på 1400-talet och fram till slutet av 1700-talet ägdes den av Marchesi Capponi. Sedan 1935 äger familjen Rousseau Colzi gården.
Gården omfattar totalt 350 hektar: 35 hektar vingård, 60 hektar veteodlingar och 25 hektar olivodlingar, resten är skog.
Viner från Fattoria Poggio Capponi: Poggio Cappone.
Webbsida: www.poggiocapponi.com

Cognac Maxime Trijol

Maxime Trijol är ett familjeföretag som började destillera redan 1859.
Idag är de en av de största destillerierna i Cognac. De har 22 traditionella kopparpannor som var och en rymmer 2400 liter.
Cognacen mognar sedan på ekfat, hur länge beror på vilken kvalitetsnivå man vill uppnå. Maxime Trijol låter sin cognac mogna längre än den stipulerade tiden i appellationslagarna.
Viner från Maxime Trijol: Maxime Trijol VS. Maxime Trijol XO. Pineau des Charentes.
Webbsida: www.maxime-trijol.com

Jean-Claude Raspail & Fils

Sedan 1942 har familjen Raspail ägt och brukat vingården i Drôme, sydöstra Frankrike.
Efter att ha studerat till oenolog (vinexpert) i Champagne tog Francois Raspail över gården 1997. I Champagne lärde han sig att göra utsökta mousserande viner, något som han överfört på sina egna viner. Samtidigt som han tog över vingården övergick hela vingården till ekologisk odling.
Viner från Raspail: Cremant de Die Cuvée Flavien 2011.
Webbsida: www.raspail.com